logo

Usługi specjalne

Nasza oferta obejmuje niezwykle szeroką gamę usług.

Rezerwacja

telefoniczna:

bar    - 44 600 00 16
biuro - 44 733 10 99

e-mail: biuro@jan.biz.pl

 

 

 

Aktualności


28.10.2010

Festiwal Kulinarny „OSWAJAMY DZICZYZNĘ”-2010 i znów I miejsce naszego Szefa Kuchni !


W dniach od 15 do 17 października 2010 w Spale myśliwi, jeźdźcy oraz kucharze, spotkali się na dorocznym święcie, jakim jest Ogólnopolski Hubertus Spalski.
W dniach 15 i 16 października twórca a zarazem prowadzący Spalski Festiwal Kulinarny- Krzysztof Lechowski w doborowym towarzystwie znawców sztuki kulinarnej, sportowców i dziennikarzy „oswajał dziczyznę". Na Festiwal Kulinarny złożyły się:

 

  • Konkurs Kulinarny Profesjonalistów,
  • Konkurs Kulinarny Pasjonatów,
  • Konkurs Nalewek.

 

 

 

KONKURS PROFESJONALISTÓW
Tematem konkursu był stek z jelenia z borowikami i żurawiną. Do finału konkursu zakwalifikowało się 10 zespołów, reprezentujących restauracje i hotele specjalizujące się w daniach z dziczyzny:
1.Hotel Boss w Warszawie - Zespół w składzie: Artur Wawer i Michał Górecki
2.Restauracja Folk Gospoda w Warszawie - Zespół w składzie: Maciej Rybicki i Radosław Dmoch
3.Hotel Grand Sal w Wieliczce - Zespół w składzie: Michał Kuduk i Dariusz Kuduk
4.Restauracja Jan w Bełchatowie - Zespół w składzie: Przemysław Wieloch i Rafał Woźniak
5.Pałac Mierzęcin w Mierzęcinie - Zespół w składzie: Jakub Piechuła i Angelika Wajs
6.Hotel Mościcki w Spale - Zespół w składzie: Adam Koperkiewicz i Piotr Gierczak
7.Hotel Prezydent w Spale - Zespół w składzie: Dominik Grzelak i Tomasz Bąk
8.Hotel Sahara w Bielsku Białej - Zespół w składzie: Bartosz Pogorzałek i Adam Sołtys
9.Hotel Windsor Palace w Jachrance - Zespół w składzie: Mariusz Ziółkowski i Sławomir Maliszewski
10. Zespół Hotelu Holiday Inn Aylesbury z Anglii, (z przyczyn losowych nie mógł wziąć udziału w konkursie)
Ostatecznie w konkursie wzięło udział 9 zespołów.

 

Prace uczestników konkursu oceniało Jury w składzie:
Waldemar Hołówka
Krzysztof Gawlik
Piotr Szczygielski
Zbigniew Łęgowski
Michał Suwalski
Tadeusz Wojciechowski
 
I miejsce zajął zespół Restauracji JAN w Bełchatowie za stek z jelenia marynowanego w jarzębinówce, otulonego liśćmi niedźwiedziego czosnku, podanego z polentą rozmarynową, rożkiem z borowikami i żurawinowym sorbetem.
II miejsce zajął zespół Restauracji Folk Gospoda w Warszawie za jelenia podanego na kaszy jaglanej z dodatkiem borowików z dynią i szpinakiem z delikatnym sosem żurawinowo-winnym
III miejsce zajął zespół Pałacu Mierzęcin w Mierzęcinie
Wyróżnienie Specjalne otrzymał zespół Hotelu Mościcki w Spale oraz Hotelu Prezydent w Spale za doskonałą linię dań z dziczyzny oraz wieloletnią promocję dziczyzny i runa leśnego
KONKURS PASJONATÓW
W ramach tego konkursu rywalizowały zespoły złożone z kucharzy amatorów, którzy gotowali z tak ogromną pasją, że niejednokrotnie zadziwiali jury złożone z wybitnych szefów kuchni w osobach:
Zbigniew Składanek - szef kuchni restauracji Folk Gospoda w Warszawie
Dawid Łagowski - szef restauracji Pałacu Mierzęcin
Cezary Chromiński -szef kuchni na statku floty offshorwej Adams Ltd
Na szczególne uznanie jurorów zasłużyły następujące zespoły:
  • zespół „dzieciaków „ - w składzie Ola Więcek i Kuba Lechowski za polędwicę z daniela na musie selerowym pod kapeluszami ze spalskich borowików
  • zespół „sportowców" - w składzie Łukasz Cyniak i Paweł Walczak za pulpety z jelenia na kaszy jaglanej
  • zespół „rodzinny" - w składzie Ewa Reszka i członkowie rodziny za marynowaną szynkę z dzika i doskonały rosół z jelenia z borowikami
  • zespół „myśliwski" - w składzie Artur Starnawski i Wiktor Domaradzki za schab z dzika na kluskach kładzionych